İçindekiler
Maket gemi yapımı için ipuçları. Kolay ahşap gemi maketi yapımı için okuyun. Yeni başlayanlar için ahşap maket gemi yapımı incelikleri. Rehber niteliğinde ki bu yazımızı kaçırmayın. Öncelikle belirtmek isteriz ki ahşap tekne maketlerinde zorluk seviyesi vardır. Eğer ki amatör modelci isen kesinlik basit hazır kitler ile başla. Çünkü sıfırdan maket oluşturma işi daha çok ustalara mahsustur. Parçaları kendiniz yapmak için bolca zaman ve atölye ye ihtiyacınız var. Bu yüzden yazımız sonunda vereceğim linkten kendine uygun gemi maketini seçebilirsin.
Hayatınızda ilk defa ahşap maket yapacaksanız kolay, orta ve zor olarak ayırdığımız seçeneklerden kolay ile başlayın. Normal veya zoru seçerseniz zahmetli ve çok uzun zaman alacağı için hobiden keyif almayabilirsiniz. Birleştirdiğiniz gemi parçalarından sonuca hızlı ulaştığınızda, aldığınız keyif tarif edilemez. Ekstra olarak belirtmek istediğimiz bir husus ise, karton satın alıp maket yapmaya çalışanlaradır. Kartondan maket gemi yapılmaz. Çünkü uzun ömürlü ve kaliteli olmaz.
Yeni başlayanlar için maket gemi yapımı
Gemi kitini satın aldınız kargoyla kapınıza kadar geldi. Kutunun içerisinde ki parçaları masanın üzerine koydunuz. Ancak nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınız hakkında hiç bir bilginiz yok. Bu yüzden ilk defa ahşap gemi maketi yapanlar için bu yazıyı hazırladık. İlk olarak kontrol etmeniz gereken şey montaj kılavuzunu elinize almak ve içinden çıkan malzemeler tam mı kontrol etmek. İçeriği kontrol etmek çok önemli çünkü en ufacık parça eksikse, o parçayı gidermek günlerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Peki ahşap gemi kiti içerisinden neler çıkması gerekiyor? Çoğu ölçekli gemi modelinin içerisinde bulunması gereken parçalar şunlardır;
- Montaj kılavuzu
- Ahşap parçalar
- Metal veya resin parçalar
- Modele göre ip
- Çivi
- Aksesuar parçaları
- Geminin tarihi hakkında bilgi
Gemi kitinin malzemeleri tamsa kılavuz içerisinde ki 1 numaralı adımdan başlayın. Aldığınız makete göre lazer kesim veye normal kesim parçaları ayırmaya. Birleştirmeden önce size hangi malzemeler lazım bahsetmek istiyoruz.
Maket gemi yapımı için gerekli malzemeler
- 500 gram tutkal
- Zımpara
- Maket bıçağı
- Testere ve tutucu
- Kıskaç
- Toplu iğne
- Yan keski
- Çivi çakma aparatı
- İz verme aparatı
Tabi bunların hepsini satın almak zorunda değilsiniz. Evinizde bulunan benzeri ürünleri de kullanabilirsiniz. Örneğin çivi çakma aparatı yerine çekiç kullanabilirsiniz. Malzemeler hassas olduğu için maket yapımı için özel malzemeleri kullanmanız her zaman en doğru seçenek olacaktır. Yapılmış mevcut parçaya zarar verirseniz. Yenisini bulmanız veya yaptırmanız imkansıza yakın. Bu yüzden plana sadık kalmanız çok önemli.
Parçaları Birleştirme
Planda yer alan omurga ve postaları gösterildiği gibi yerleştirin. Tutkal yardımıyla yapıştırınız. İskelet yapısında sağlamlık çok önemli olduğu için kuruma süresini uzun tutmanız gerekmektedir. İskeleti oluşturduktan sonra güverteyi gösterildiği gibi yapıştırın. Toplu iğne veya kıskaçla tutturup yapışmasını sağlayın. Etrafını sarmaya başlamadan önce posta kenarlarını zımpara yardımıyla eğim verin. Zorlandığınız yerlerde maket bıçağı da kullanabilirsiniz. Sarma çıtalarını kullanarak postalara simetrik şekilde yerleştirin. 3 tane yerleştirdikten sonra çıtaların üst üste bindiğini göreceksiniz. Çıtaların sadece uç kısımlarını inceltin. Böylece kolaylıkla çıtaların birleştiğini göreceksiniz. Daha sonra gemi kitinde yer alan numaralara sadık kalarak yerleştirmeye devam edin. Uyumsuz yer olursa zımpara ve maket bıçağıyla form verebilirsiniz.
Maket Gemiyi Yaptıktan Sonra
Aslında birleşme işlemi bittikten sonra maketiniz hazır hale gelmektedir. Fazla bilinmeyen ve kullanılmayan bir ipucu vermek istiyorum. Kimse bunu neden yapmıyor anlam veremiyorum. Model gemi hazır ancak gerçekçilik eksik. Tahtaları birleşmesinden meydana gelen bu tekneye bir hikaye katmamız gerekiyor. Bazı modelleri boyasız gelmektedir. Bunları boyamak ve efekt vermek bizim elimizde. Yani yaptığımız modele geçmiş vermek için boyayacağız ve eskitme yapacağız.
Boyama Yapımı
Modeli boyamak için Vallejo veya Mr. Hobby boyalarını kullanacağız. Tabi ki ilk önce astar atmamız gerekiyor. Astar atmazsak ahşap boyayı emerek çok fazla boya harcatır. Astar atmak için fırça veya boya tabancası (airbrush) kullanabilirsin. İşçiliğin ve görünümün güzel olması için airbrush kullanmanızı öneriyoruz. Tabi ki bu ileri seviye modelcilikte kullanacağınız malzeme.
Astarı attıktan sonra airbrushla boyama yapın. İstediğiniz rengin 2 veya 3 farklı tonunu alın ki daha gerçekçi bir görünüm elde edin. Kuruma işlemi bittikten sonra sıra geldi zor ve zevkli kısmına.
Eskitme Yapımı
Yapmaya başlamadan önce ne gibi efektler kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pas, kir, yosun, eskitme veya boya soldurma efektleri kullanabiliriz. Bunları sadece fırça kullanarak yapacağız. Çünkü ufak dokunuşlar büyük etkilere sebep olacak. Gemiyi yapmak ne kadar zahmetliyse, eskitme efektleri yapmakta o kadar keyiflidir. Her fırça dokunuşu gerçeklik katmanızda büyük önem taşıyor. Genelde yosun veya sökülmüş boya efekti yapmak çok iyi bir seçenek olur. Bunun için AK Interactive boyaları kullanın.
Örnek Maket Gemi Yapımı Videosu
Gemi maketi modellerini ve fiyatlarını buraya tıklayıp görebilirsiniz.