Lastik Motorlu Uçak Modelleri, Yapımı ve Fiyatı

Lastik motorlu uçak modelleri, yapımı, fiyatı ve özellikleri en detaylı anlatımıyla Hobbytime’da. Lastik motorlu model uçak rehberi. Aslına bakarsanız tüm Dünya bu balsa uçaklara hayran durumda. Birde lastik motoru eklenince keyfine doyamayacağınız bir model olmuş. Şu anda yurt dışı pazar yeri mağazalarımızda en çok sattığımız uçak tipi diyebilirim. İsterseniz sizi daha fazla bekletmeden modeli anlatmaya başlayalım.

Lastikli Motorlu Uçak Modelleri

  1. Piper Pawnee PA-25
  2. L-21C
  3. Piper Super Cub
  4. Slingsby T-67
  5. ARI
  6. 1/16 Cessna 150
  7. 1/20 Piper Cherokee
  8. Bambino
  9. 1/18 Cessna 170
  10. 1/18 Piper Cub 95
  11. Pelikan Planör

Şu anda stoklarımızda 11 çeşit lastik motorlu model uçak bulunmakta. Birbirlerinden farkı, ölçek ve tipleridir. Hepsi demontedir. Yani yapıştırıcı ve biraz yetenekle birleştirilir. Bizim anlatımını yapacağımız model Pipper Super Cub’tur. Çünkü aralarında en çok satılan modeldir. Kısa sürede birleştirip kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Genelde çocuklar lego tarzı birleştirip oynanabilen oyuncakları seviyorlar. Çünkü kendileri yaptıkları oyuncaklar daha değerli ve yetenek geliştirici oluyor. Tabi ki bu biz büyükler içinde geçerli.

Lastik Motorlu Uçak

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf uçağımızın bitmiş halidir. Evet rengi sarıdır. Kanat genişliği 53 cm., gövde uzunluğu 40 cm.’dir.

Lastikli Uçak Malzemeleri

Uçağımızı yapmak için kutu içerisinden çıkan malzemeleri sayalım.

  1. Model planı
  2. Kaplama kağıtları
  3. Lastik motoru
  4. Teker stobu
  5. Aksesuar paketi (Ön arka tekerlekler, pervane vs.)
  6. Ön iniş takımı demiri
  7. Balsa çıtalar
  8. Çıkartma
  9. Çıkartma kullanım kılavuzu
  10. 8 sayfa inşaat el kitabı
  11. Balsa kanat ve gövde parçaları

Plan ve kılavuz yardımıyla rahatlıkla birleştirme yapılabiliyor. Ancak tek sıkıntısı kutu içeriğinden yapıştırıcı çıkmaması. Güçlü ve hızlı bir yapıştırıcı olması çok önemli. Eğer yapıştırıcı ihtiyacınız varsa maket yapıştırıcı kategorisinden satın alabilirsiniz. Tüm malzemelerimiz tamamsa nasıl yapıldığına geçebiliriz.

Lastik Motorlu Uçak Yapımı

İlk olarak 11. sıradaki balsa ve kanat parçalarını dikkatlice çerçevelerden çıkartıyoruz. Daha sonra 1 e 1 büyüklükteki 1. sırada bulunan model planına bakarak parçaları eşleştiriyoruz. Bazı usta modelciler, direk olarak planın üzerine toplu iğne yardımıyla parçaları çakmışlar . Bu yöntemde kafa karıştırmaz ve daha kolay yapmanızı sağlar. Birleştirme sonrasında fazlalık veya pürüzlü yüzey olursa, iki gövdeli birleştirdikten sonra, tek yanlı jilet veya zımpara yardımıyla düzleştirin ki iki aynı parça ortaya çıksın. Şimdiki işlemse yapıştırma. Model uçağı kuyruktan yapıştırmaya başlayın. Ön kısmı da yapıştırdıktan sonra iç gövde parçalarını dikkatlice yerleştirin. İniş takımı telini yapıştırmanız gereken parçaya ekstra olarak dikebilirsiniz. Üzerine yapıştırıcı sürerek de daha sağlam olmasını sağlayabilirsiniz. Üst kısım çok önemli bu yüzden ölçüp, biçip daha sonra yapıştırın. Lastik motorlu uçak yapımında tüm parçaları birleştirdikten sonra fazlalık yerlerini zımparalayarak düzeltin. Çünkü ne kadar ağırlığı az olursa ve düzgün olursa o kadar iyi süzülür. Gövdenin toplam ağırlığı ortalama 7 gram civarında olmaktadır.

Gövde de kullanılan yöntemlerin aynısını kanatta ve dümende de uygulayabilirsiniz. Fakat uyarmam gerekiyor ki kanat ve gövde yapımı oldukça zordur. Tüm işlemleri bitirdiğinde ortalama 13 gram kadar olacaktır. Şimdi sıra geldi 2. sırada ki kaplama kağıtlarını uçağımıza yapıştırmaya. Sarı kağıdın parlak yüzü dışa gelecek şekilde uygulanması gerekiyor. Genelde sulandırılmış beyaz tutkal yardımıyla yapılıyor. Siz de bu yöntemi veya daha hafif yapıştırıcı kullanarak yapabilirsiniz. Yapıştırma işlemi bittikten sonra 12 saat bekletmenizi tavsiye ediyoruz.

Dikkat

Günün sonunda kaplamada kalan kırışıklıklar meydana gelebilir. Biraz ıslatma gerdirme ve saç kurutma makinesiyle bu kırışıklığı gidebilirsiniz. Açık alanda uçurmak isteyenler için bir tavsiyemi daha var. Kanatları sprey vernik uygulayın. Şeffaf kaplamayla da uçağın kokpit kısmını yine toplu iğne yardımıyla yapıştırın. Daha öncesinde unutmuş olduğunuz,  uçak planının  üzerinde bulunan gösterge panelini kesip yapıştırıcı yardımıyla kokpite sabitleyin. Sıra geldi en önemli ve zor kısmına . Ön ve arka kanatları gövdeye sabitlemeye. Gövdeyle kesişen kısımları pürüzsüz ve düz bir şekil alana kadar zımparalayın. Lakin arka ve ön kanatların eğimlerine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü uçağın tüm dengesini bozabilir ve sağlıklı bir uçuş yaşamayabilirsiniz. Ahşabı ahşabın üzerine gelecek şekilde yapıştırın.  Tabi ki lastik ve pervaneyi de dikkatlice monte etmeyi unutmayın.

Lastik Motorlu Uçak Fiyatı

Seçmiş olduğumuz lastikli uçağın modeli PM 2008 ve fiyatı 135 TL’dir. Tabi ki zaman içerisinden bu fiyat yükselebilir. 2021 satış fiyatı olarak değerlendirebilirsiniz. Farklı model lastik pervaneli uçak fiyatları 115 TL’den başlayıp, 400 TL’ye kadar çıkmaktadır. Fiyatları sizi yanıltmasın işçiliğine göre aslında çok ucuz diyebiliriz.

Hem ahşap uçak maketini yaparken hemde uçururken çok güzel zaman geçireceğiz. Anlatımdan sonra sizinde bu zevki yaşamanız için satın alacağınız link aşağıdadır.

Sipariş ver

Related Posts

Ercan Serdar ARSLAN

Hobbytime firmasında Webmaster pozisyonunda çalışmaktayım. Hobbytime ailesine katılmamla modellere olan tutkum daha da arttı. Usta modelcilerden öğrendiğim bilgileri, müşterilerimize buradan paylaşmaktayım. Yazdığım makalelerde aklınıza takılan soruları yorum yaparak bana yöneltebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir