Servo motor nedir? Fiyatı, driver ve özellikleri kısaca servolar hakkında merak edilen her şey burada. Robotlar için Servo Hobbytime’da
Son 30 sene içerisinde çağın, bilimin, ilimin ve teknolojinin aşırı derece gelişmesiyle daha önce duymadığınız terimler ve yazılımlar karşımıza çıkabiliyor. Son gözdelerden bir tanesiyse normal motorlardan farklı olarak çalışan servolardır. İlk başlayanlar için hakkında bilinmesi gereken bir çok bilgi var. Sizler için en çok sorulan soruların cevaplarını paylaşıyoruz.
Servo Motor Nedir?
Servo genelde sağ ve sol yana 60 derece dönüş açısı sağlayan dişli sistemine sahip minik motorlardır. Mekanizma da ki açısal, doğrusal pozisyon, hız ve ivme kontrolünü kusursuz olarak yapar. Servo driver yani servo sürücülerle kontrol edilir.
Arduino Nedir?
Çeşitli modelleri kullanarak proje oluşturabileceğimiz fiziksel programlama platformudur. En basit şekilde Arduino bir uçağı otomatik pilot sistemiyle kumanda kullanmadan oluşturulan yazılım ile uçurmaya veya bir komut dizini yazarak robotun yürümesini sağlamaya imkan veren sistemler bütünü diyebiliriz.
Kontrolü Nasıl Olur?
Genelde alıcıdan aldığı komutla sağ veya sola hareket eder tabi bu hareket kumanda dışında farklı ekipmanlarla da sağlanabilir. Aldığı sinyaller vasıtası ile yönlenmesi gerçekleşir.
Özellikleri Nelerdir?
Servo motorlar sahip olduğu tepkime hızı, sağladığı tork, iç ve dış oluşturulduğu malzeme türü, çalışma volt aralığına göre özelliklere sahiptir.
Servo Motor Fiyatı
Motor hızı, tork gücü ve malzeme kalitesine göre fiyatlar farklılık gösterir. Genelde uygun fiyatlı ürünler tercih edilirken. Profesyonel olarak çalışanlar projesinin büyüklüğüne göre en kaliteli servoları tercih eder. Piyasada şu anda 15 TL’ye de 1.500 TL’ye de motor bulabilirsiniz.
Servo Motor Çeşitleri nelerdir?
- Micro Servo
- Mini Servo
- Standart Servo
- Big Servo
Ufak ölçekli veya yüksek tork gerektirmeyen modellerde Micro veya Mini servo kullanılır.Orta ölçekli modellerde Standart servo kullanılır. Çok büyük ölçekli uçaklarda veya 1/5 araçlarda Big servo kullanılır. Hep boyut hemde verdiği tork ile fazladır.
DC Servo Motor Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bildiğimiz kömürlü, standart motor tipine dc motor denir. Oluşturduğu güç ve turn (dönüş hızı) düşüktür. Hafif uçaklarda,ufak oyuncak arabalarda,minik dişli sistemlerini hareket ettirmede vs kullanılabilir.
Servo Motor Driver
Servo motorları kumanda dışında manual yönlendirmek için kullandığımız hareket vermemizi sağlayan sürücülerdir. Otopilot sistemlerinde, robotlarda servoların hareketini sağlamada işe yarar.
Servo Valf Nedir?
Servo sistemin kalbi olan servo valfler, ağır yükleri; hızlı fakat darbesiz, yüksek hassasiyette, iyi zamanlama ile ve istenildiği gibi hareket ettirme ihtiyaçlarına cevap verebilme kabiliyetleri ile önem kazanmıştır. Kontrolörürden aldığı sinyali hidrolik olarak debi veya basınca iletir. Servonun en önemli parçalarından biridir.
Test Cihazı Nedir Ne İşe Yarar?
Servo motorun yönlenmesini, hızını ve torkunu kontrol edip bir arıza olup olmadığını saptamamızı sağlar.
Servo Motor Özellikleri
Bir uçağın flaplerini, bir robotun kolunu, yakıtlı aracın gaz kolunu veya sağ’a veya sola dönmesini,tekne yelkeninin sağa veya sola 180 derece hareketini sağlar. Kısacası Motor nasıl gaz hareketini sağlıyorsa servo da yön hareketini sağlar.
Step Motor ile Servo Motor Arasındaki Fark Nedir?
Step motor aynı DC motorlar gibi sargılardan meydana gelir. Step motor yüksek kutup sayısına, servo motor ise daha düşük kutup sayısına sahiptir. Step motorda sürekli hareket vardır. Servo motorda aldığı komuta göre hareketlenir. Sürekli hareket yoktur. Step motorlar açık döngü ile servo motorlar kapalı döngü ile çalışırlar. Step motorlar performans olarak sınırlıdır. Servo da böyle bir durum söz konusu değildir. Servo motorlar daha yüksek hız ve torka çıkabilirler.
Tüm Servo modelleri burada